Jes

Fødselsår: 1941

Indflytningsår: 1978

Status: Jeg flyttede til Svanholm i 78 sammen med Vibeke og hendes datter Louise. Vibeke døde desværre af kræft i 93. Nu bor jeg med Kirsten og vi er også blevet gift. Vi har ingen børn sammen. Jeg har en søn, han har aldrig boet på Svanholm og en papdatter Louise, der har boet her og så er hele min familie meget glade for at besøge mig her på Svanholm.

Uddannelse: Uddannet cykel- og knallertmekaniker i 1969

Arbejde: Som det ses er pensionsalderen for længst passeret. Men jeg har været tilknyttet bygningsgruppen siden starten. Først som vinterjob og jeg arbejdede så med cykelforretning om sommeren. Efter 3år fast i bygningsgruppen, hvor opgaven er at vedligeholde alle bygninger, der er tilknyttet godset, alle installationer over og under jorden, bygge om og til. Så jeg har et rigtig godt kendskab til Svanholms bygningsmasse. Nu er jeg pensionist, men arbejder stadig med VVS: vand ind og vand ud, da vi har eget vandværk og spildevandsanlæg. Jeg er rigtig glad for mit arbejde og har altid været det. Der er og har altid været nogen helt fantastiske udfordringer, som det har været sjovt at føre ud i livet. Selvfølgelig er alt ikke sjovt hele tiden, surt kan det også være; men alt i alt rigtig godt og jeg har altid haft nogen gode kolleger til at dele ansvar med.

Fritid: Jeg er jo uddannet cykelsmed, så fra starten der i 78 indrettede jeg straks et cykelværksted og var der nogen timer om lørdagene, sørgede for der var reservedele og gav hjælp til selvhjælp. Værkstedet var åbent, og det er det også i dag. Jeg bruger en del timer på det og klarer de reparationer, folk ikke selv kan finde ud af f.eks. gear, som efterhånden er komplicerede og jo jeg kan rigtig godt lide det med cykler. Jeg går også på jagt. Det er jo en ufattelig drøm. Godsejer og have sin egen jagt på ca. 400 ha. så jagten er jeg med til at passe, holder 3 -4 jagter om året og skaffer vildt til kollektivet Så er jeg også motionscyklist og fræser vejene tynde her i herredet og andre steder. Kører Sjælland Rundt og synes det er rigtig sjovt, især når formen er god. En del andre svanholmere er med på turene når ikke familie, børn, fødselsdage og andre gode undskyldninger kommer i vejen. Mine ferier foregår altid på cykel. Ind- og udland sammen med Kirsten min kone. Fine, fine oplevelser. Jeg glæder mig straks til næste ferie, når ferien er slut. Så er jeg medlem af en mandegruppe. Den er gl. over 25 år. Vi er fem, vi drikker rødvin, snakker gamle dage og ordner verdenssituationen. Vi mødes hver 14. dag. Ja, og så bor jeg i et lille hus ved skoven, som også kræver noget opmærksomhed. Jeg er medlem af kontaktgruppen. Det er den gruppe, der har kontakten og guider nye medlemmer ind i kollektivet. Den har jeg været medlem af siden 77, altså fra før købet af Svanholm.

Jeg bor på Svanholm fordi: Jeg bor på Svanholm fordi der i 77 ku´ det være nok med al den snak og utilfredshed med tingenes tilstand, nu må vi gøre noget. Så med skræk og ondt i maven kastede jeg mig ud i det. Det skulle bare prøves.

For tiden optager dette mig på Svanholm: Skaffe nogen der kan tage over på mit arbejde Pt. er der mange skibe der påtænkes sat i søen, da vi ikke skal gå i stå og økonomien er stram. Det er ikke noget der plager mig og jeg er jo blevet noget ældre og ku´ godt tænke mig at hvile lidt på laurbærrene og lade de unge komme til – og det gør de jo faktisk.

Mit yndlingssted på Svanholm: Her hvor jeg bor, fordi naturen er så tæt på – jeg bor i den. Jeg giver lige mig selv et ekstra svar: Der hvor jeg møder og er sammen med andre svanholmere.