Holistisk afgræsning 

Siden 2016 har Svanholms køer afgræsset efter konceptet holistisk afgræsning med kort tid på små folde. Det koncept efterligner afgræsningen i naturen, hvor dyrene vandrer henover stepperne i store flokke på vej efter nye græsgange. Resultatet af holistisk afgræsning er for det første, at græsset får lov til at gro længere end normalt, før køerne æder det. Det betyder, at der er ekstra god tid til at lave fotosyntese.

En mere bæredygtig produktion 

Samtidig betyder denne metode, at der er mere modent græs i en større del af året. Det er netop, hvad køernes maver er designet til at fordøje. Det giver den bedste sundhed hos køerne – og den sundeste mælk. Alt i alt giver den holistiske afgræsning altså mulighed for at opretholde en produktion af særlig god mælk, samtidig med, at køerne forvalter naturen på en måde, hvor økosystemet har gavn af deres påvirkning.

Femårige græsmarker med urter

For vores afgræsningsmarker har vi lavet et sædskifte over fem år mod de sædvanlige tre år i et normalt økologisk sædskifte. Længerevarende græsmarker får fred til at opbygge frugtbarhed i jorden, til glæde for de efterfølgende afgrøder. Græsblandingerne indeholder en divers sammensætning af græssorter, kløver og urter. Røddernes forskellige længder samler næringsstoffer op fra forskellige dybder. Blomstrende urter i græsmarken giver levesteder for insekter. Desuden har urterne en sundhedseffekt på køerne. F.eks. cikorie har en effekt mod parasitter.

KONTAKT

Administrationen:
Svanholm Gods 4A
4050 Skibby

Tlf.: +45 42 14 08 80
adm@svanholmgods.dk

Pr og presse: pr@svanholm.dk // tlf.: 50470464

Ledige stillinger: Svanholm søger 2 håndværkere til bæredygtigt at vedligeholde, bygge nyt og bygge om. Hent jobopslaget og læs mere her

ÅBNINGSTIDER
Gårdbutik og café:
Caféen er åben kl. 10-17:
– hver fredag, lørdag og søndag
– helligdage og skoleferier
– hele juli.

Kontakt: oplevelser@svanholmgods.dk

Rundvisninger: Hver søndag kl.11. Pris 130 kr. Tilmelding ikke nødvendig.

Grøntsalg: Alle dage kl. 10-17 (fra 1. maj – 1. nov.)

Webshop:
svanholmgods.dk/shop