Aktuelt på Svanholm:
Høstmarked på Svanholm
D.31.08
På Svanholms økologiske høstmarked kan man både se, røre, lugte og smage på økologien og opleve, hvordan den gør en forskel for naturen og dyrene. Svanholms økologiske høstmarked er en oplevelse for både store og små. Børnene kan springe rundt i halmen, klappe geder, besøge køerne og smage på mælken. Mere info følger.
Ansøgerdag for de nysgerrige:
Søndag d. 15. september. Kl. 14-16
Kom og se stedet, mærk stemningen, og hør mere om vores fantastiske kollektiv. Lige nu har vi enkelte ledige boliger, og inviterer derfor til en hyggelig og spændende eftermiddag, hvor man kan blive klogere på hverdagen i et af Danmarks ældste storkollektiver.
I denne pdf: Optagelse og indflytning i Svanholm Storkollektiv har vi desuden samlet information om de grundlæggende indflytnings- og optagelsesprocedurer.
Lidt om Svanholm Storkollektiv:
Et solidt, dynamisk og inspirerende fællesskab
Svanholm er et aktivt kollektiv med et økologisk landbrug og vi deler en hverdag, hvor vi giver plads til både at være en del af fællesskabet og til at være sig selv.
Siden 1978 har Svanholm Storkollektiv ejet og drevet godset Svanholm. På 414 hektar bor vi 80 voksne og 50 børn, der hver især former stedet og forvalter vores fællesskab. Ikke efter dogmer eller ismer, men i enighed og diskussion. Nogle af os er ansat af kollektivet i forskellige arbejdsgrupper, der varetager den daglige drift, mens langt de fleste arbejder ude i diverse jobs.
Strukturen ligger fast: Fællesmødet er øverste myndighed og her beslutter vi retning og mål med konsensus; for alle der vil, skal være med. Mindre beslutninger træffes i bestyrelserne for virksomhederne og i kollektivets produktions- og servicegrupper.
Selvforvaltningen betyder, at vi selv skal skabe al udvikling. Derfor bruger vi også en del tid på møder og andre aktiviteter såsom fælles arbejdsdage, hvor kollektivisterne deltager efter interesse og kompetencer.
På Svanholm findes mennesker i alle aldre og med alle slags uddannelser samt ufaglærte. Fælles for os er, at vi på Svanholm vil leve bæredygtigt i fællesskab og skabe en anderledes ramme for os selv, hvor hverdagen er i fokus og hvor vi nyder hinandens selskab og vores fantastiske omgivelser. Vi har god plads til musik, værksteder, fester, festival og fredagsbar.
Vil du være med?
Vi er glade for nye kollektivister og der er løbende ledige boliger. Hvis du har lyst til at blive en del af vores fællesskab, så henvend dig til Kontaktgruppen på: kontaktgruppen@svanholmgods.dk
Sådan bor vi på Svanholm
Svanholms boliger er i mere eller mindre konstant forandring. Gå på opdagelse i kortet og få information om hvor og hvordan vi bruger vores skønne bygninger og omgivelser!
Få en rundvisning!
Hør fortællingen om Svanholm storkollektiv og vores økologiske landbrug og kom hele godset rundt. Rundvisningen tager ca. halvanden time. Rundvisning hver søndag kl. 11.00. Pris 130 kr. pr. deltager. Tilmelding er ikke nødvendig, bare duk op ved caféen!
Regenerativt landbrug
Svanholm driver et alsidigt økologisk landbrug med markafgrøder, malkekvæg, grøntsagsproduktion og frugtplantage og er en af pionererne inden for økologien.
I dag har vi på Svanholm taget et skridt videre end blot at producere økologisk og er optaget af at udvikle en produktion af sunde, lokale fødevarer, hvor vi både i mælkeproduktionen og i grøntsagsmarkerne forsøger med nye driftmetoder, som er mindre belastende for klimaet. Vi har f.eks. fokus på jordens frugtbarhed, større biodiversitet, bæredygtig afgræsning, selvforsyning af foder og dyrevelfærd.
Holistisk afgræsning
Siden 2016 har Svanholms køer afgræsset efter konceptet holistisk afgræsning. Her efterligner vi afgræsningen i naturen, hvor dyrene vandrer henover stepperne i store flokke på vej efter nye græsgange. Resultatet af holistisk afgræsning er for det første, at græsset får lov til at gro længere end normalt, før køerne æder det. Det betyder, at der er ekstra god tid til at lave fotosyntese.
Læs mere om Svanholms kvægbrug her.
Grøn selvforsyning
I gartneriet dyrker vi til selvforsyning, hvor 120 mennesker i kollektivet hver dag spiser økologiske grøntsager, som er produceret lige udenfor døren.
Derudover sælger vi sæsonens gode, friske grøntsager lokalt og til fødevarefællesksaber i Nordsjælland og København. Vores produkter er efterspurgte på de gode restauranter i byen, hvor kokkene planlægger menuen efter, hvilke friske grøntsager vi kan levere.